Greyfriars Residence

Mooresville, NC

Most lakefront homes create a barrier — a large, unnatural obstacle that blocks beautiful views of the lake and natural surroundings.  In the case of the Greyfriars Residence, the client wanted the house to become part of the landscape so visitors could enjoy the lake from anywhere on the property. 

The 5000 square-foot, two-story gable house was situated on the lot to maximize the incredible Lake Norman view from as much of the house as possible. Additionally, the lake can be seen through the delicate, modern silhouette from the street. This effect is achieved by adding a passage between the house and the garage. The main structure was then cross-cut, with walls and windows arranged to create a framed view from street to water’s edge.

Winner of 2019 AIA North Carolina Merit Award